Heb je je ooit afgevraagd hoeveel soorten koi vissen er zijn? Er zijn enorm veel verschillende soorten koi, verkrijgbaar in een bijna onbeperkte verscheidenheid van kleuren en vormen. Er zijn 22 belangrijkste erkende variëteiten van koi waarop de meest bekende variaties zijn gebaseerd. In dit artikel zullen we u kennismaken met de 22 belangrijkste soorten van koi karpers. is verbazingwekkend om te denken dat al deze rassen zijn in iets meer dan 100 jaar zijn ontwikkeld .

japanse koi soorten

Koi of “Nishikigoi” om hen een volledige titel te geven, hebben een lange en rijke geschiedenis . Ze zijn de nationale vis van Japan, en het woord koi is een ander woord voor ‘liefde’. Maar zoals gezegd, 22 bekende koisoorten. Veel bij menig publiek bekend zoals de Kohaku, de Tancho, de Sanke of de Showa.

Ai Goromo
Een witte koi met rood patroon als een Kohaku , maar het rood van elke schaal heeft een donkerblauwe rand. De net- patroon gevormd ziet er prachtig uit op een goede Ai Goromo

Asagi
Dit is één van de oudste rassen van koi en nog steeds erg populair vandaag de dag. De ideale Asagai moet een duidelijke witte kop en een symmetrisch netto- achtig patroon van lichtblauwe schalen. Asagai hebben dikwijls ook een rood/oranje kleur (Hi ) verspreid vanuit de buik naar het middelpunt.

Bekko
Een witte koi met kleine zwarte patronen. De witte uitstraling moet zuiver kleuren en het zwart is beperkt tot de bovenste helft van het lichaam.

ChaGoi
Meestal gezien als bruine koi, maar ook kan de bruine kleur variëren van diep chocoladebruin tot licht, bijna olijfachtig groen. Ondanks zijn “saaie” uiterlijk, in tegenstelling tot andere koi, is het een van de meest populaire types van Koi vanwege het vriendelijke aard en het vermogen om snel te groeien tot een groot formaat. Een groot ChaGoi is een indrukwekkend gezicht in een koivijver en zet de heldere kleuren van de overige vissen in de schijnwerpers.

Shiro Utsuri
Een zwarte koi met een wit patroon. Dezelfde in soort als de Hi- en Ki Utusri, de gekleurede broertjes in Rood (hi) en geel (ki).

Hi Utsuri
Een zwarte koi met een rood (Hi) patroon . De patroonstijl is in principe hetzelfde als Shiro Utsuri (Zwart-wit_ maar met rood in plaats van wit. Niet altijd een bijzonder populaire koi, veel exemplaren ontwikkelen zich namelijk met zwarte vlekjes ( shimi ) op de rode patronen in plaats van zuiver rood.

Kuhaku
Een witte koi met een rood (Hi) patroon . Een echte kwaliteit Kohaku moet de basiskleur zuivere witte sneeuw kleur zijn, met geen zwarte spikkels (shimi). Het rood sprint eruit en soms te vinden in een mooie diep rode kleur. Kohaku zijn verkrijgbaar in vele verschillende patronen en worden nog steeds beschouwd als één van de meest aantrekkelijke soorten Koi.

Showa
Een zwarte koi met rode en witte patronen . Een typische authentieke Showa heeft grote delen van zwart in vaste blokken, met een relatief kleine gebieden van rode en witte patronen, zitten op de top van zijn kop en lichaam.

 

koi soorten overzicht

koi soorten overzicht